Başarılı Olmak İstiyor musun?

Cevabın EVET ise TATS-G seni bekliyor.

Kurumsal hayatta bir çok insan başarılı olmak ve yükselmek ister. Eğer kendinizi ön plana çıkarmak ve farklı olmak istiyorsanız hangi sektörde olduğunuz çokta önemli değil. İzleyeceginiz yol haritasının başlangıç noktası, yol üstü durakları ve sonucu aynı yere çıkmaktadır. İster yönetici adayı ister alt düzey isterseniz üst düzey yönetici olun izleyecek olduğumuz yol aynıdır. Bu yolun ana felsefesi olduğun yere değer katmak ve fayda sağlamaktır. Tespit, aksiyon, takip, sonuç ve gösterim. İşte bu yolculuk sizi farklı kılacak ve dikkatleri üzerinize çekecek.

TESPİT

Baslangic noktamız plan bu kısımda nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Bulunduğunuz yerin aksayan yönleri, ihtiyaçları veya karlılık getirebilecek başlıklarını analiz etmelisiniz. Unutmayın ki kimse sizden şapkadan tavşan çıkarmanızı beklenmiyor. Bundan dolayı harekete geçmenizi engelleyecek mükemmelliyetçi yaklaşımdan uzak durmalısınız. Olduğunuz yerde gözünüze çarpan ilk aksaklık ve ihtiyacı hemen bir yere not alın. Başlığınızı belirledikten sonra o birimde çalışan insanlarla konu hakkında konuşun ve konuya ayrıntılı şekilde hakim olun. Çalışanların bu konudaki düşünceleri ve önerilerini çok ama çok dikkate alın. Çünkü yapacak olduğunuz geliştirme onlara fayda sağlamazsa ilerleme kat edemezsiniz. Yapacak olduğunuz geliştirme çalışanları değil müşterilerinizi kapsıyorsa müşterilerinize aynı süreci uygulayın. Bu sürecin zamanını olgunlaşma durumuna göre siz ayarlayın. Verilerinizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

AKSİYON

Elde ettiğiniz veriler işlenmemiş ham datalarınızdır. Ham datalarınızı işleyip ilgi çekici bir kurguya çevirmeniz gerekmektedir. İlgi çekici yapmalısınız çünkü projenize insanları katmanız gerekmektedir. Aksiyonunuzu herkesin net anlayabileceği şekilde bir resim gibi oluşturmalısınız. Aksiyon kısmına geçmededen önce elinizdeki verilerinizle çıkardığınızın analizi, bu projeye neden ihtiyaç olduğunu anlaşılır şekilde paylaşacak bir sunum hazırlamalısınız. Bunu yapmanızda ki ana amaç projenizi sunduğunuz kişilerin projeyi net şekilde görebilmesini sağlamaktır. Unutmayın ki netlik taşımayan bir çalışmanın onay alması çok zor olacaktır. Alacak olduğunuz aksiyonların içinde görevlendirme, ara bilgilendirme, ihtiyaçlar alt başlıklarını eklemelisiniz. Projenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemelisiniz. Projenizin hedeflenen sonuçlarını ve getirisini aksiyon kısmında skorlar ile belirtmelisiniz. Örnek: A projesini gerçekleştirdiğimizde B alanında %15 üretim artışı hedeflenmektedir.

TAKİP

Aksiyon için start aldığınızda belki de en öenmli diğer bir bölüm olan takip kısmını çok iyi yönetmeniz gerekecektir. Başarı vaad eden bir çok proje takip yapılmaması hedefine ulaşamamış veya başkaları tarafından hayata geçirilmiştir. Projeniz içinde görevlendirme yaptığınız kişilerden hangi sıklıkta bilgilendirme istediğinizi çok net şekilde onlara ifade edin. Projenin sizin istediğiniz gibi ilerleyeip ilermediğini kontrol etmek için proje genelini gene sizin belirleyeceğiniz zaman aralıklarında uçtan uca kontrol edin. Belirleyeceğiniz aralıklarda toplantılar düzenleyin ve toplantı öncesinde neleri görmek istediğinizi önceden bildirin. Yöneticilerinize yapacak olduğunuz ara bilgilendirmeleri aksatmadan paylaşın. Keza burada yaşanacak aksama projenin istenilen seviyede takip edilmediği ve sizin disiplinli çalışmadığınız yönünde olumsuz bir algı oluşturur. Proje devam ederken gelişecek ihtiyaçlarınızı temin etmek için nedenleri ile birlikte yöneticilerinize raporlayın ve takipçisi olun.

SONUÇ

Proje tamamlandıktan sonra şayet istenilen hedefe ulaşmışsanız proje çıktılarınızı, aksiyon kısmında beklenmedik şekilde gelişen durumları, rutin takibinizi (ne sıklıkla toplantılar yaptığınızı, aldığınız aksiyonları vb) sunum şeklinde hazırlayın. Şayet hedefinize ulaşamadıysanız ise ulaşamama nedenlerinizi aynı şekilde sunum haline getirin.

GÖSTERİM

Neyi nasıl yaptığınız ve nasıl anlattığınız çok önemlidir. Kurumsal hayatta gerçekleştirilen bir çok proje gösteriminin zayıf olması nedeni ile beklenilen ilgi ve takdiri alamamaktadır. O halde gösterimi nasıl yapmalıyız?

Aksiyon öncesi ve aksiyon sonrası kısmı gösteren net bir tablo çıkarın.

Elde edilen kazanımların getirdiği faydanın ne veya ne kadar olduğunu skorsal olarak net ifade eden bir tablo çıkarın.

Sunumuza iyi hazırlanmalı ve sunuma hakim olun. (Sunum tekniklerinden faydalanabilirsiniz)

Sunumuzda çok az yazı koymalı ve görsellerle skorları ön planda tutun.

Süreç içinde yaşanılan zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi detaylı şekilde aktarın.

Sunumuzu tüm yönetim ekibine yapın.

Eğer bir ekiple çalıştıysanız ekibinizi sunuma dahil edin.

Sunum sonunda ekibinizi alkışlamalısınız. Unutmayın ki kendinize ne kadar değer verirseniz insanlar da size o ölçüde değer verir.

Bu aşamaları başarıyla gerçekleştirdikten sonra iyi bir iş sonucu, başarılı bir proje, özgüveni ve motivasyonu yüksek bir ruha sahip olacaksınız. Farkınızı ortaya koyup kendinizi ön plana çıkartmış olacaksınız. Yöneticileriniz tarafından takdir edilmekle birlikte kendinize olan bakış açısına yüksek oranda pozitif yöne doğru bir açı değişikliği yapacaksınız. Bu sistemle birlikte şirketinizde ki ihtiyaçları fırsata çevirebilecek bakış açısına sahip olacaksınız. Bundan sonra ki en önemli kural ise istikrardır.

Son söz: Harakete geçmek için bekleyecek zaman yok ve beklemekle kazanacağınız hiçbir şey yok.

Murat ÖZTÜRK