Hedeflerin ve Sen

Günün birinde bir bilge ile öğrencileri ormanda yürürken bir tilkinin tavşanı kovaladıklarını görmüşler.

Bilge: Rivayet odur ki tavşanlar tilkilerden hızlı koşar.

Bunu duyan öğrencilerinden bir tanesi hemen söze girer ve “böyle bir şey nasıl mümkün olur, tilki tavşandan çok daha hızlı koşar” demiş.

Bilge: Öyle bile olsa gene de tavşan kazanacak.

Bunun karşısında öğrenci bunu nasıl tahmin edebildiğini sormuş.

Bilge: Tilki sabah kahvaltısı, tavşan ise canını kurtarmak için koşuyor.

Hedefleriniz ve hayallerinize ulaşmakta kostugunuz yol da tıpkı bu kısa hikaye gibidir. ne için koştuğunuz sizi sonuca taşıyacak yada geride kalmanıza sebep olacaktır. Tavşan misali hedeflerinizi koymalısınız ve bu şekilde değer yüklemesi yapmalısınız. Ancak bu demek değildir ki hedefler zaman içinde değişmez. Tabii ki değişir ve hatta değişmelidir. Burada önemli olan hedefe olan bakış açınızdır. Yaşantılarını başarı ile taçlandıran ve hedeflerine ulaşan insanların en önemli özelliği koşmakta olduğu hedefe verdiği değerdir. Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma buna çok iyi bir örnek. İngilizce öğrenmeyi çok istediği için 9 yaşından itibaren her sabah 5’te kalkıp bisikletiyle şehir merkezinde turistlerin yoğun olduğu bir otele gidiyordu, onları para almadan gezdirerek İngilizce pratik yapıyordu.İngilizcesini geliştirmek için 9 yıl ücretsiz olarak bu işi yapan Ma Youn’a, orada tanıştığı turistler isminin telaffuzu zor olduğu için “Jack” takma adını verdi. Okula başlamaya karar verdi ancak ilkokulda sınavında da, ortaokulda da, üniversite sınavında da ilk seferde başarılı olamadı. Harvard Üniversitesi’ne de 10 kez başvurdu ve tam 10 kez reddedildi.İlkokul sınavlarında iki kez, ortaokul sınavlarında 3 kez başarısız olan Jack Ma, üniversiteye de 3. denemesinde girmeyi başardı. Doğduğu yer olan Hangzhou’da bir yüksekokulda İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başardı. Fakat kendisi kazandığı okulun Hangzhou’nun en kötü üniversitesi olduğunu söylüyor. Okul hayatında bir sürü başarısızlık yaşayan Ma, başta iş hayatında da pek parlak deneyimler yaşamamıştı. Başvurduğu tam 30 işten ret cevabı aldı. Traji komik bir hikayeside Polislik ile ilgilidir. Jack polislikle ilgili hikayesini şöyle anlatır. “Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvurdu, 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi yine ben oldum” Üniversite’den sonra liseden tanıştığı kız arkadaşıyla evlendi ve öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1995’te tercümanlık yapmak için ABD’ye gitti ve internetle tanıştı. Onu internetle arkadaşı tanıştırdı. İnternetin ne olduğunu başta tam olarak anlamadı.İlk olarak arama motoruna “bira” yazıp arattı, bir sürü sonuç çıktı ancak Çin birasıyla ile ilgili bir sonuç çıkmadığını fark etti. Başta İngilizce çeviri üzerine bir web sitesi kurdu, başarılı olamadı ancak bu işte ilerlemeye karar verdi.Çin’e döndü. 1999’da 17 arkadaşıyla birlikte Alibaba.com’u kurdu.

Tahmin edildiği üzere bu isim Alibaba ve Kırk Haramiler’den geliyor. Hikayesi ise şu şekilde:

Jack Ma sitenin ismini bir Amerika seyahati sayesinde buldu. San Francisco’da öğle yemeği yerken aklına Alibaba ismi geldi, garson kıza Alibaba’yı bilip bilmediğini sordu ve kız bildiğini söyledi. Yoldan geçen insanlara da sordu ve hepsinin “Alibaba ve Kırk Haramiler”i bildiğini gördü ve sitenin isminin bu olmasına karar verdi. Başta birçok Amerikalı yatırımcı “Bu adam deli, bu iş tutmaz.” demişti ancak 100 bin dolarlık servetle kurduğu Alibaba, sonrasında SoftBank, Goldman Sachs gibi şirketlerden yatırım aldı. Alibaba’yı dünya genelinde 24 bin çalışan ve 10 binden fazla ortak şirketi olan bir e-ticaret devi haline getiren Jack Ma, 2013’te CEO’luk. Jack ve onun gibiler kahvaltı yapmak için koşsaydı asla hedeflerine ve hatta hedeflerinin üzerine ulaşamazlardı.

İnsanlar dinlenmek yerine genelde vazgeçmeye seçerler. Vazgeçmelerinde ki en büyük etmen ise aceleci davranmaları ve pes etmeleridir. Akşamdan sabaha istedikleri her şeye ulaşmak isterler. Gerçekçiliğin ve azmin dışında kaldıklarında ise ellerinde sadece dışsal faktörleri öne sürecek bahaneler kalr. Sizin bir bahaneniz değil bir dağınız olsun. Öyle bir sağ olsunki zirvesine bakarken yolların ayağınızın altından kayıp gittiğini bile hissetmeyin. Bakış açısı ve gerçekçilik kavramları kadim topluluklardan bugüne kadar değişmez en önemli ve en geçerli kuraldır.

Şimdi hedeflerinizi tekrar gözden geçirin. Eğer hedeflerinizden eminsiniz ona hak ettiği değeri verin ve derin bir nefes alarak koşmaya başlayın.

Murat ÖZTÜRK

Hedeflerinize koşarken zorlanıyorsanız bize ulaşabilirsiniz.