İlişkilerde “İyi İnsan” Yanılsaması

Son dönemlerde mutlu olmak için kendiniz dışında kimseden bir beklentiye sahip olmamanız gerektiği mottosu çok popüler şekilde ilerliyor. Unutulan şey ise insan sosyal bir varlıktır ve toplum içinde yaşamını sürdürür. İnsan duygularla kendini şekillendiren bir canlıdır ve kendi dışında insanlarla iş veya ilişki şeklinde birçok iletişim kurar. Bu iletişim ise deneyimlerin başlangıcını oluşturur ve insan beklentilerin karşılanıp karşılanmaması ile deneyimlerini tecrübeye çevirerek kendi için bir yol çizer.

Bu yol tek başına devam ettirilemeyeceği için insan mutlu olmanın yolları arar ve bunun için birçok deneyim elde etmek ister. Bu deneyimler bazen mutlu etse bile bazen acı verici olabilmektedir ve sağlıklı bir tecrübe için de böyle olması gerekmektedir.

İkili ilişkilerde ise mutluluk için uzaktan doğru bir beklenti olarak görülse de yakınlaştıkça tek başına birçok şeyi karşılayamayan “iyi insan” yanılsaması karşımıza çıkıyor.

Evlilik ya da birlikteliklerde mutlu olmak her iki taraf içinde önceliklerin en başında gelir. Keza iki kişiyi bir araya getiren ana duygu birlikte mutlu olmak ve mutluluğu birlikte yaşamaktır.

Mutlu bir evlilik ya da birliktelik için iletişimden fedakarlığa birçok etken konuşulmaktadır. Bu başlıklar için ise birey karşısındaki kişide “iyi insan” tanımını görmek ya da öyle olduğunu inanmak ister. “İyi insan” tanımı bireylerin karşısındaki insanla mutlu olacağına emin olduğu ilk tanım ve beklentidir. Peki durum gerçekten böyle midir?

“İyi insan” tanımının sizi her zaman mutlu edeceğine inanmanın altında yatan nedenlerin başında iyi ve mutluluk kavramlarının eş olarak değerlendirilmesi gelmektedir. Sonrasında ise iyi insanın kimseye zararı dokunmayacağı yönündeki yaklaşım bunu güçlendirir. Bir kişiye zarar vermek ona karşı olumsuz bir eylemde bulunmanın yanında olumlu bir eylemde bulunmamak ve onun duygusal ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz ardı etmektir.

Eşinizin ya da birliktelik yaşadığınız kişinin iyi insan olması kendinizin ve ilişkinizin mutluluğunu sağlayabilir ya da arttırabilir mi? Size olumsuz bir yaklaşım sergilememek mutlu olmak için yeterli olmayacaktır. İyi insan olmak iyi bir şey olmakla birlikte karşısındaki kişiyi mutlu etmeye ya da beklentilerini karşılamaya asla yeterli olmayacak bir durumdur. Bireyler ilişkilerde her konuda tatmin isterler. Karşısındaki insandan ona hitap etmesini ve özellikle duygularını tatmin etmesini isterler.

Hayatınızda yer alan insanları bir sınıflandırmaya tabii tutmanızı istiyorum. İyi bir insan olarak tanımladığınız bireyler sizin hayatınızda ne kadar yere sahip ve gene bu iyi insanlar sizlerin beklentilerini ne kadar karşılayabiliyor?

Bir diğer sınıflandırma ise, bugüne kadar evlilik ya da birliktelik yaşadığınız insanlarda iyi insan olması ya da olmaması mı sizi mutlu veya mutsuz etti yoksa duygusal beklentilerinizi karşılaması mı sizi mutlu etti?

Mutluluk kelimesi pozitif bir çağrışım içerip “iyi” tanımıyla birlikte anılması bir yanılsamadır. Pozitif ya da negatif fark etmeksizin duygu ya da beklentilerin tatmini ile ilgilidir mutluluk. Herkes bahçeli bir evden, muhteşem bir doğadan, dinginlik ve sakinlikten mutlu olmayabilir. Hatta bunlar bazı insanlar için sıkıcı olabiliri. Karşınızdaki insan bunları seven iyi bir insan iken siz yüksek sesle müzik dinlemek, adrenalin yaşamak vb zıt şeyler ile mutlu oluyorsanız iyi insan tanımlamasının sizi mutlu edemeyeceğini bilmeniz gerekir.

Duygu ve beklentiler için doğru ya da yanlış kavramları mutluluk bilincinin dışında kalmaktadır. Çünkü mutluluk doğru ya da yanlış diye tanımlanan tüm tanımların üstünde bir duygudur.

Peki mutluluk doğru ve yanlış tanımlamalarının üzerinde bir duygu ise insanlar “iyi insan” kavramı ile mutlu olacaklarına neden inanmayı tercih ediyor? İyi olmak ya da iyi insan olmak tabii ki güzel ve erdemli bir şeydir ve insanlar bireysel erdemlerin iki kişilik yaşantıları mutlu edemeyeceğinin farkında olmadıkları için bu yaklaşımı benimsemeye devam ediyorlar. Mutluluk ve iyilik kavramları birbirinden ayrılıp insanın bireysel ve birlikte yaşam deneyimlerinin farklı olduğunu anlaması gerekmektedir.

Bu farkındalık oluştuğunda seçimler daha doğru olacak ve buna orantılı olarak ilişkilerde ki mutluluk oranı artacaktır. Yaşamınızdaki seçimler sizin farkındalık seviyenizi ortaya koyarak mutlu olabilme yüzdenizle ilgili bir oran verir. Eğer bugün iki kişilik yaşadığınız ilişkilerde “iyi insan” yanılsaması yaşıyorsanız bu hala kavramları birbirinden ayıramadığınız içindir.