Kariyer Hayatında Koçluğun Önemi

Aktif iş hayatında olan birçok çalışanın hedefi kariyer yapmaktır. Kariyerinde ilerleyen insanlar hem maddi hem de manevi açıdan tatmin seviyeleri daha yüksektir. İş hayatında ister beyaz yaka ister mavi yakan olsun istenilen kariyer hedeflerine ulaşanların sayısı az olmakla birlikte hedeflerine ulaşma zamanları da farklılık göstermektedir.

Kariyer yolculuğu günümüz dünyasında profesyonel şekilde ilerletilmesi gereken en önemli yolculuktur. Bu yolculuğu profesyonel olmayan şekilde ilerletmek istediğinizde hedefinize ulaşma oranınız çok düşük kalacaktır.

Koçluk, kariyer yolculuğunuzda sizi hedefinize disiplinli, elinizde yol haritası ile ilerlediğiniz, sürekli olarak önünüzü, arkanızı ve etrafınızı görüp analiz edebildiğiniz, güçlü ve gelişim alanlarınızı fark edip bunlara uygun aksiyonlar almanızı sağlayan profesyonel bir destektir.

Yönetim bilimlerinde otorite olarak nitelendirilen Fredmund Malik başarı için üç madde sıralamaktadır.

  • ·        Koç/Koçluk desteği
  • ·        Satış
  • ·        Yönetim

İlk sırada yer verdiği koç ve koçluk başlığı kariyer hayatında koçluğun ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.

Tüm dünyada üst düzey yönetici olan CEO’ların koçluk almasının çok geçerli bir sebebi olduğu aşikardır.

Koçluk desteği almadan ilerlemeye karar verdiğiniz taktirde neler kaybedebilir ve nelere geç kalabilirsiniz?

1- Hedef-Birey Analizi: Hedef-birey analizi koyduğunuz hedefle sizin aranızdaki uyumu ve sizin hedefiniz için kendinize katmanız ve vazgeçmeniz gereken noktaları size gösterir. Bu çalışma aralıklı ve düzenli şekilde yapılmadan belirlenen hedefin size uyumlu olmaması ve sizin hedef için yapmanız gerekenleri bilmiyor olmanız başta zaman olmak üzere, motivasyon kaybına yol açacaktır.

2- Karar Verme Sürecinin Etkin Yönetimi: Kariyerinizde alacak olduğunuz tüm kararlar sizi direkt etkileyecektir. Karar mekanizmasının etkin ve sağlıklı yönetimi için bireyin kendi farkındalığı, ne isteyip istemediğini bilmesi, neyin kendine uyup uymadığının fark etmesi çok kritik önem taşımaktadır. Karar verme sürecinin etkin yapılamaması zaman kaybı, mutsuz bir kariyere adım atma gibi yollarla sizi baş başa bırakacaktır.

3- Dört Öz’ün Yönetimi: Kariyer başta olmak üzere bireyin içsel motivasyonu ve kendini tanıması ve de başarı için emin adımlarla ilerleyebilmesi için dört özün etkin kullanımına ihtiyacı vardır. Bu dört öz, Öz Değer, Öz Yeterlilik, Öz Farkındalık ve Öz Güvendir. Bu dört Öz’ün etkin kullanılamaması sizin ileriye doğru adım atmanızın önüne geçecektir.

4- Otobiyografik Çözümleme: Bireyin geçmiş başarıları, iniş ve çıkışları, etkilendiği kişiler, değerlerini yaşama ve hayallerini gerçekleştirme durumu gibi kişinin geçmişine ait olan her şeyin değerlendirilerek analiz edildiği ve tüm bunların vizyonunu nasıl etkilediğinin yapıldığı koçluk aracı. Bu çalışma ile kişinin kendiyle yüzleşmesi ve kendine neleri dahil edip neleri çıkartması gerektiği netleştirilir. Bu çözümleme olmadan bireyin takıldığı ya da etkilendiği yerleri görme ihtimali düşük kalacaktır. Bu düşük oran ise kariyerini ilerletemediğinde çözümsüz bir arayışa dönüşecektir.

Günümüz dünyasında zaman yönetimi en başarılı şekilde yönetilmek istenilen başlıktır. Bunun en büyük sebebi ise zaman dediğimiz kavramın geri getirilemiyor olmasıdır. İş hayatınızda kayıp zaman olarak nitelendirdiğiniz zamanları asla geri getiremezsiniz. Bu kayıp zamanları verimli geçirmiş olsaydınız sizin için neler farklı olurdu? Bu sorunun cevabı size neyi kaybettiğinizi çok net şekilde gösterecektir.

Etkin bir zaman yönetimi ve yüksek farkındalık ile yönetilecek bir kariyer planı rakiplerinizle aranızı fazlasıyla açacaktır. Bu şekilde bir kariyer planı ile on yılda kat edeceğiniz yolu üç yılda alabilirsiniz. Geriye kalan yedi yıl için farklı planlar yapabilirsiniz.

Unutulmaması gereken nedir?

İlim ilim bilmektir,

İlim kendin bilmektir,

Sen kendin bilmezsen

Bu nice okumaktır.

Yunus Emre bu dörtlük ile yüksek farkındalık olmadan gideceğiniz yolun bir anlam ifade etmeyeceğini yüzyıllar öncesinden dile getirmiştir.

Mutlu bir sen ve başarılı bir kariyer için hemen koçunu seç.