Neden Stoacı Koçluk/Danışmanlık (Rehberlik)

Felsefe bilgeliğin arayışıdır. Stoizm felsefesinde ise bilgelik düşünmeyi öğrenmek ve zihnin nasıl çalıştığını bilmek ile ilişkilidir. Stoacı koçluk/rehberlik kişinin kendisiyle ilgili farkındalığını bu bakış açısı ile değerlendirir.

Stoacı koçluk/rehberlik kendi içimizdeki eksikliği tamamlama özlemi ile başlayan, kendi içinde yaşama, kendine dair sorular sormaya ve cevapları bulmaya taşıyan bir araçtır. Kişinin kendisine ve çevresine cesaret, adalet, ölçülülük ve bilgelik erdemleri ile bakmasını kazandıran bir disiplindir.

Stoacı koçluk/rehberlik sadece ihtiyaç anında değil tüm yaşamınızda ihtiyaç duyup yaşamanızı kendi hakimiyetinizin altına almak için duyulan bir ihtiyaçtır.

Stoacı koçluk/rehberlik “neden bunu yaşıyorum, neden benim başıma geliyor, bunun üstesinden nasıl gelebilirim, daha iyisi için ne yapmam gerekir, ben kimim, kim olmak istiyorum” sorularının sadece cevaplarını değil bunları kendinize sorma nedenlerinizin cevaplarını size verir. Cesaret, adalet, ölçülülük ve bilgelik erdemleri ile mutluluk iş ve/veya özel yaşamınıza mutluluk bilincini getirir.

Felsefe; imparatorların, devlet adamlarının, kölelerin ve bilim adamlarının yaşama bakışını ve yaşamı anlamlandırma biçimini şekillendirmiştir. Stoacı koçluk/rehberlikte felsefe gibi imparatorların (Roma İmparatoru Marcus Aurelius) kölelerin (Filozof Epiktetos) devlet adamlarının (Filozof Seneca) yaşam felsefesidir. Günümüzde öğrencilerin, öğretmenlerin, sanatçıların, yöneticilerin, liderlerin, bilim insanlarının, işçilerin, ev hanımlarının kısaca yaşamını anlamlı kılmak isteyen herkesin ışığıdır.

2300 yıl önce stoacı filozoflar insanların yaşamlarını anlamlı kılmaya, yaşamdaki boşluk ve anlamsızlıkları onlara fark ettirmeye çalıştırmış ve bunun içinde birçok yöntem geliştirmiştir. Bilişsel davranışçı terapinin köklerinin dayandığı stoizm felsefesi tüm yaşamınızı dört erdemi ile anlamlandırmaktadır.

Stoacı koçluk/rehberlik ile ipleri sizin elinizde olan, davranışlarınızı akılcı şekilde yönettiğiniz, kendi etki alanınıza odaklanıp dışarıya enerjinizi harcamadığınız ve değiştiremeyeceğiniz şeyler için kederlenmediğiniz ve tüm potansiyelinizi açığa çıkarabildiğiniz bir yaşamın rehberi ve yol göstericisidir.

Olaylara yüklediğiniz anlamları fark edip değiştirebileceğiniz farkındalığı sizi kazandıran bir ekoldür. Sadece çözümler değil tüm hayatınızı organize eden, en iyiye ulaşmak için ihtiyacınız olan erdemler (Cesaret-Bilgelik-Adalet-Ölçülülük) ile sizi buluşturup doğru düşünebilme yetkinliklerinizi geliştiren bir disiplindir stoacı koçluk/rehberlik.